Ur vin-arkivet: Kir för hela slanten

Kir 70-talet

Det går trender i allt, som man bekant brukar säga. Ett lands dryckesvanor är definitivt inget undantag. Sveriges alkoholkonsumtion under den senare delen av 1900-talet visar på en nyfiken tidsanda där det gärna smuttades av marknadens drickbara nyheter. I vårt tidevarv tycks trenden i stället peka på en nation som dricker allt mindre. 

I det följande får vi lov att bjuda på ett svalkande glas vin-historia. Från arkivet har vi nämligen rotat fram en riktig klassiker från 70- och 80-talet – Kir vin. Men vad är egentligen Kir och hur kan ett vin länkas till samhällsutvecklingen i stort?

Vad är Kir för vin? – Dryckens bakgrund och historia

Kir är en alkoholhaltig cocktaildryck som gjorde sitt intåg i de svenska hemmen under 70-talet. I sin originalform är det en blandning mellan vitt vin och fransk körsbärslikör – så kallad Crème de Cassis. Närmare bestämt består Kir av nio delar vitt vin och en del körsbärslikör. Andra varianter med söta fruktlikörer kan ibland påträffas. Kir är en färdig cocktail med vin som ingrediens – inte att förväxlas med en vinbaserad drinkblandning du själv kan trolla fram vid bardisken.

Namnet Kir stammar från fransmannen Félix Kir som under andra världskriget hjälpte över 5000 fransmän att fly undan tyska koncentrationsläger. Efter det blev han utsedd till borgmästare i staden Dijon i östra Frankrike där drycken etablerades som statsdrink. Dijon ligger i vinregionen Bourgogne och är platsen både för det vita vinet aligoté samt körsbärslikören som finns i original-Kir.

70-talet – Kir vin gör succé i svenska hem

Under 1960-talet började svenskarna resa alltmer. Charterplan gick till soligare och varmare breddgrader i södra Europa och med det följde nya intryck. Vidgade vyer som i förlängningen inspirerade till större kulinariska utsvävningar och gryende dryckespreferenser. 70-talet såg populariseringen av snabbvinsatser vilket gjorde att många svenskar bryggde sitt eget vin. Det var också årtiondet som Kir vin – då en nyhet på den svenska marknaden – skördade mest framgångar.

Vin & Sprits Kir vin såldes 1977 i förbluffande nio miljoner liter. Många minns Kir som ett ungdomligt och lättdrucket dryckesalternativ med en smak som i mångt och mycket liknade saft snarare än beskt vin. Var du ung under den här tiden har du högst troligt åtminstone ett roligt minne relaterat till Kir vin som går att skratta åt i efterhand. Det söta vinets enorma genomslagskraft kan kopplas till att Sverige var en tämligen novis vin-nation vid den här tiden. Ett par glas Kir vin med sin söta smak var då perfekt att väta strupen med.

80-talet – Lantvinet konkurrerar med Kir vin

Efter att Kir till en början skördat omåttligt med succé i svenska hjärtan gick försäljningen av det smaksatta vinet kraftigt ned. Det glada 80-talet var i stället det franska lantvinets årtionde. Lantvinet var tänkt att fungera som en övergång till mer sofistikerade viner av högre kvalitet. Fruktvinet Kir med sin sötaktiga karaktär fick med andra ord benhård konkurrens.

Det franska lantvinet var ett led i Vin & Sprits satsning att erbjuda viner karakteristiska för olika länder. Dessa kom senare att kallas endast lantviner i en marknadsföringsstrategi att associeras med det rustika lantlivet. 80-talet var också när svenskarna fick upp ögonen för chardonnay och roséviner.

Måhända kan 80-talets zeitgeist i mer allmän utsträckning kopplas till utvecklingen av ett växande vinintresse bland svenska folket. En tendens att experimentera mer i köket med nya spännande recept och ingredienser tycktes breda ut sig. Under 80-talet syntes var och varannan ha funnit en nyväckt fäbless för att hålla i middagsbjudningar. Bland mycket annat bjöds på fyllda krustader, crêpes och ostfondue. Kontinentala influenser som självfallet fodrade ett passande vin vid sidan av. I luften vilade kort och gott en anda av nyfikenhet och en vilja att omfamna det nya.

Kirs vin-arv – En klassisk aperitif

Aperitif kommer från franskan och har betydelsen aptitretare. Ett glas Kir är ett utmärkt alternativ till slätt vitt vin att servera gästerna medan middagen står väldoftande i ugnen.

Sedan 70- och 80-talet har Kir åldrats som ett fint vin – bokstavligen. Basen är naturligtvis fortfarande densamma och i många drinkar är Kir vin en given ingrediens. Aligoté – det traditionella vita vinet i Kir – har tidigare haft ett rykte om sig att ha en alltför påträngande syrlig smak. Idag finns dock många aligotéviner med en förträfflig arom och Kir har på så vis utvecklats med åren.

Kir Royale – En tvist på 70-talets vin-favorit

På den tiden det begav sig för Kir under 70- och 80-talet tillverkades vinet av det då statliga Vin & Sprit. Sedan 2008 ingår företaget i franska Pernod Ricard som är en av Europas mest framstående sprittillverkare. Även om klassisk Kir såg sin nedgång i skiftet 70–80-tal finns tvister på drycken som än idag är vida uppskattade.

Kir Royal är en blandning av mousserande vin och svartvinbärslikör. Champagnedrinken är både enkel att blanda till och lovar att falla de flesta i smaken.

Möjligen mindre känt är att det finns Kir även på rött vin. Drycken på svartvinbärslikör och rödvin kallas för Communard. I Normandie och Bretagne i nordvästra Frankrike får Kir vin en regional knorr med drinken Kir normand. Vinet ersätts här av calvados och äppelcider. Kir är alltså mycket mer än ett vin som svenskarna läskade sig med under 70- och 80-talet.

Andra viner innanför det glada 80-talets väst

Med sin rika historia och stora variationsbredd har Kir sannerligen förtjänat sin plats i vinhyllan. Men det är inte det enda vinet vi minns från det hejdundrande 70- och 80-talet. Väl värt att nämnas som en av erans mest konsumerade drycker är det vita vinet La Garonne. Av många rätt och slätt titulerat ”lägg dig och sov” – vilket säger nog om denna starkvara.

Det grekiska starkvinet Mavrodaphne populariserades med Ulf Lundells debutroman Jack och kallades skämtsamt för ”morbror David” tack vare dess kluriga uttal.

Italienska Lambrusco blev under 70–80-talet en stor exportsuccé som dracks flitigt i många hem. 80-talet såg även vinet Coteaux du Languedoc och riojan Lagunilla Rioja stiga i graderna i svenska vinskåp.

70-talets storfavorit Kir vin är dock en svårslagen dryck som fortsätter att klirra i glasen av en anledning.