När man ska bjuda på middag, fest eller andra tillställningar så kan det ibland vara svårt att avgöra hur många flaskor vin som går åt och hur många glas som går på en flaska vin. I den här artikeln guidar vi dig genom hur du ska kunna räkna ut hur många glas du kan få ut per flaska vin. Genom att läsa den här guiden så kommer du att kunna beräkna hur många glas vin per person du får ut på hur många flaskor.
I guiden så går vi även igenom hur du på bästa sätt serverar olika typer av viner samt vilka glas som används till olika sorters vin.
Så många glas vin går det på en flaska
Det finns ett par faktorer som spelar in när det kommer till att räkna ut hur många glas vin man kan få ut av en flaska och det gäller att ta dessa faktorer i åtanke:
- Flaskans storlek – Standarden är att en flaska vin innehåller 750 cl, men det finns även vin som innehåller både mer och mindre. Till exempel är det inte ovanligt att ibland stöta på mindre vinflaskor som innehåller 375 cl, eller större flaskor som kan innehålla 1 liter eller 1,5 liter.
- Storleken på glasen – Ett standardglas vin brukar innehålla 150 ml, ett större glas vin innehåller ca 175 ml och ett mindre glas vin innehåller ca 125 ml.
- Typ av vin – En del viner som mousserande eller portvin brukar man generellt sett servera lite mindre glas.
Genom att tänka på dessa faktorer så blir det lättare att räkna ut ungefär hur många glas man får ut på en flaska vin. Om man går efter en standardflaska på 75 cl så ser måtten ut ungefär såhär:
- Ett standardglas på 150 ml vin får man ut 5 glas av.
- Ett mindre glas på 125 ml får man utd 6 glas vin av.
- Ett större glas på 175 ml ger ungefär 4 glas vin.
Alltså går det att få ut 4-6 glas på en flaska 75 cl vin. Om man är ett sällskap på fem personer så blir det alltså ett glas per person per flaska med standardmått.
Mindre glas när det gäller mousserande vin
När det kommer till mousserande vin eller bubbel som det också kallas, som champagne, cava eller prosecco, så serverar man mindre i glasen, för att behålla bubblorna samt att glasen för mousserande brukar rymma mindre vin. Man brukar säga att ett standardglas mousserande vin är 125ml och ett lite mindre glas mousserande vin är 100 ml. Det innebär att mousserande vin räcker till flera glas per person då man får ut ungefär 6-8 glas per flaska.
Hur många glas på en box vin?
Vanligtvis så innehåller en box vin 3 liter, vilket är som fyra flaskor vin. Måtten på ett glas rödvin är detsamma som ett glas från en flaska, alltså är ett standardglas 150 ml. Alltså får man ut 20 glas med vin från en box med vin.
Så mycket vin ska du ha i glaset
Det kan vara knepigt att veta hur mycket vin man ska servera per glas. Men det finns faktiskt riktlinjer för hur mycket vin som ska serveras i glaset beroende på vilken sort det är. Olika viner serveras nämligen i olika mängder.
- Rött vin – 120 – 175 cl per glas
- Vitt Vin – 120 – 175 cl per glas
- Portvin – Eftersom portvin ofta innehåller en större alkoholhalt än vanligt rött vin så brukar portvin serveras i glas om 60 – 75 ml.
- Mousserande vin – All typ av bubbel serveras i 100 – 120 ml per glas.
- Rosevin – Rosevin serveras ofta i samma mängder som rött och vitt vin.
Hur mycket dricker folk?
Det är alltid svårt att veta hur många glas vin varje person dricker på middagar eller fester. Det man kan ha i åtanke är att folk generellt sett dricker mer under en fest än på en middag. Generellt sett brukar man ofta räkna på att ha åtminstone en halv flaska vin per person, men det kan alltid vara bra att ha lite extra. Om det är viner med högre alkoholhalt som portvin kan man ha lite mindre mängd.
Det är dock alltid viktigt att bjuda på alkoholfria drycker att bjuda på eller om gästerna vill blanda, vilket är särskilt men vanligt med vin som serveras kallt.
Olika typer av vinglas
När man ska servera vin är det viktigt att veta att det finns olika typer av vinglas och servera rätt vin i rätt typ av glas:
Rödvinsglas
När man talar om rödvinsglas så är det främst två olika typer av glas som gäller, bordeauxglas och bourgogneglas. Bordeauxglas har en hög kupa för att vinet ska få kontakt med luften. Det används för kraftiga röda viner som Merlot och Cabernet Sauvignon.
Bourgogneglas har en bred kupa som istället ska framhäva aromerna i viner som är mer delikata, till exempel vin som Pinot Noir.
Vitvinsglas
När det kommer till vitt vin så kan man använda sig av en typ av standard vitvinsglas som funkar för de flesta vita vinerna. En annan typ av vitvinsglas är chardonnayglas som har en bred kupa och smal topp för att framhäva aromerna.
Rosévinglas
När man dricker rosévin så ska de serveras i glas som är något bredare än glas till vita viner men även mindre än glas som används till röda viner. Anledningen till detta är att man vill att rosévin ska hållas kallt samtidigt som man får ut så mycket som möjligt av aromen.
Mousserande vinglas
De bästa alternativen för mousserande vin är den klassiska champagneglasen som är smala och höga. Champagneglas hjälper mousserande viner, eller bubbel som det också kallas att behålla bubblorna.
Dessertvinglas
När man talar om dessertvinglas så åsyftas ofta vinsorter som portvin och sauternes. Dessa två viner har varsin typ av glas och båda de olika vinglasen är små och har som syfte att framhäva aromerna eftersom dessa viner är sötare.