Sangria är en mycket populär spansk dryck som ofta dricks på sommaren då sangria serveras kallt, ofta med is. Sangria är ofta en blandning mellan vin, juice, frukt och vatten som ger en mycket frisk smak. Sangria har sitt ursprung på den iberiska halvön i Spanien och Portugal och dricks främst på sommaren. Sangria har givetvis blivit populärt i andra länder och även i Sverige är det vanligt att se folk dricka sangria på uteserveringar under sommaren. Sangria görs oftast av rött vin, men kan även göras på vitt vin, cava eller rosevin.
Recept på olika typer av sangria
Eftersom att sangria kan göras på olika typer av viner så kan recepten skilja sig en del då man kan behöva olika ingredienser beroende på om sangrian görs på rött vin, vitt vin eller cava. Nedan följer recept för de olika typer av sangria som är mest populära:
Recept på sangria med rött vin
Nedan följer en guide med ingredienser och tillvägagångssätt för att göra sangria på rött vin:
Ingridienser
- 1 flaska rött vin (750 ml, gärna ett fruktigt vin som Garnacha eller Tempranillo)
- 1 apelsin, skivad
- 1 citron, skivad
- 1 lime, skivad
- 2 msk socker (justera efter smak)
- 1–2 dl apelsinjuice
- 1 dl brandy eller cognac
- 1 äpple, tärnat
- 1 kanelstång (valfritt)
- Kolsyrat vatten eller lemonad för extra bubblor (valfritt)
Så gör du sangria steg för steg:
- Använd en stor tillbringare, blanda skivad apelsin, citron, lime och äpplet med sockret.
- Häll i apelsinjuice, brandy och rödvin. Rör om och kyl i minst 1-2 timmar (helst över natten).
- Precis innan servering, tillsätt kolsyrat vatten eller lemonad för extra bubblor, om så önskas.
- Servera sangrian välkyld, gärna med isbitar och lite extra frukt.
Recept på sangria med Cava
Nedan följer en guide för att göra sangria med cava:
Ingredienser:
- 1 flaska cava (750 ml, gärna torr cava som brut)
- 1 apelsin, skivad
- 1 citron, skivad
- 1 lime, skivad
- 1–2 msk socker (justera efter smak)
- 1 dl apelsinjuice eller annan fruktjuice
- 1 dl likör (t.ex. Cointreau eller Triple Sec) eller brandy
- Färska bär, som jordgubbar eller hallon (valfritt)
- Färsk mynta (valfritt)
- Isbitar
Så gör du sangria med Cava
- Använd en stor tillbringare, blanda skivad apelsin, citron, lime och eventuella bär med sockret.
- Tillsätt apelsinjuice och likör, rör om tills sockret löst sig.
- Häll i den kylda cavan precis innan servering för att behålla bubblorna.
- Tillsätt isbitar och rör försiktigt. Garnera med mynta om du vill.
Recept på vit sangria
Nedan följer en guide och recept vit sangria:
Ingridienser
- 1 flaska vitt vin (750 ml, gärna torrt vin som Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio)
- 1 apelsin, skivad
- 1 citron, skivad
- 1 lime, skivad
- 2 msk socker (justera efter smak)
- 1 dl apelsinjuice
- 1 dl brandy eller Triple Sec
- 1 äpple eller persika, skuren i bitar
- Färska bär, t.ex. jordgubbar eller blåbär (valfritt)
- Kolsyrat vatten eller sodavatten (valfritt för extra bubblor)
- Isbitar
Så gör du vit sangria
- Lägg skivor av apelsin, citron, lime och äppelbitar i en stor tillbringare. Strö över socker och rör om.
- Häll i apelsinjuice, brandy (eller Triple Sec), och vitt vin. Rör om och låt stå i kylen i minst 1–2 timmar, gärna längre för att smakerna ska sätta sig.
- Precis innan servering kan du tillsätta sodavatten eller kolsyrat vatten om du vill ha lite bubblor.
- Servera i glas fyllda med isbitar och extra frukt som garnering.
Recept på rosé sangria
Nedan följer ett enkelt recept för att göra rosé sangria, alltså sangria med rosévin:
Ingredienser:
- 1 flaska rosévin (750 ml, gärna ett friskt och fruktigt vin)
- 1 apelsin, skivad
- 1 citron, skivad
- 1 lime, skivad
- 1 dl jordgubbar, skivade
- 1 persika eller nektarin, skuren i klyftor
- 2 msk socker (justera efter smak)
- 1 dl apelsinjuice eller annan fruktjuice (som grapefrukt eller ananas)
- 1 dl likör (t.ex. Triple Sec eller Grand Marnier)
- Kolsyrat vatten eller sodavatten (valfritt)
- Isbitar
Så gör du sangria med rosévin:
- I en stor tillbringare, blanda de skivade frukterna med sockret. Låt stå i några minuter för att sockret ska börja dra ut fruktsmakerna.
- Häll i apelsinjuice och likör, och rör om tills sockret har löst sig.
- Tillsätt det kylda rosévinet och rör om försiktigt. Ställ i kylen i minst 1-2 timmar för att smakerna ska sätta sig.
- Precis innan servering, tillsätt kolsyrat vatten om du vill ha lite bubblor. Servera sangrian med isbitar i glas och dekorera med extra fruktbitar.