Rätt temperatur rödvin

två glas rödvin

Att servera rödvin vid så kallat rätt temperatur kan te sig som en hel vetenskap. Det vet den som någon gång ställt till med middagsbjudning och börjat noja kring frågan. Varken för varmt eller kallt, utan precis lagom. Men vad är egentligen den korrekta temperaturen för att servera en god flaska rödvin? Och varför bör du inte använda dig av tumregeln ”rumstemperatur”? 

För att sätta punkt för samtliga funderingar kommer vi därför grundligt gå igenom vilken serveringstemperatur som faktiskt gäller för rödvin. Kort och gott hjälper vi dig att servera rödvin som en riktig konnässör.

Vad har temperaturen för inverkan på rödvin?

Enkelt uttryckt påverkar temperaturen vinets smak. Den kan till och med vara en riktig smakförvanskare. Serverat i för varm temperatur riskerar ett fylligt glas rödvin att bli platt och urlakat. Vilket i sin tur sätter tonen för hela middagen och sänker stämningen. Rödvinets nyanser äventyras och kan med andra ord helt gå förlorade vid alltför varm eller kall temperatur. I varmare temperatur än sig bör kommer syran inte fram ordentligt vilket tar udden av rödvinets friskhet. I värsta fall kan rödvinet vid ”fel” temperatur upplevas strävt och surt.

Rödvinets temperatur är ett samspel mellan syran – friskheten – och doft och smak för att exempelvis vinets bärighet eller fruktighet ska ha möjlighet att framträda. Temperaturen är alltså a och o för smakupplevelsen av ett vin – både rött som vitt, rosévin eller mousserande. I det här fallet verkar temperaturen för att ge rödvinet precis rätt balans.

Varför är inte ”rumstemperatur” någon bra tumregel för rödvin?

Måhända att den här estimeringen stammar från en tid innan temperaturen inomhus kom att regleras via termostat. Särskilt under kallare vintertid är det knappast ovanligt att ha över 20 grader hemma. En på tok för varm temperatur för att servera rödvin, ska det visa sig. Begreppet rumstemperatur insinuerar dessutom mest en höftning och kan variera stort från hem till hem och lokal till lokal. Därför är regeln ingen vidare utgångspunkt när det gäller att komma underfund med den optimala temperaturen att servera ett rödvin.

Vilken temperatur är mest gynnsam för rödvin?

Beroende på om det är ett lättare eller mer fylligt rödvin som ska serveras ser svaret annorlunda ut. Man brukar i stort säga att rödvin frodas i en temperatur på omkring 16–18 grader. Notera dock att det här är en serveringstemperatur som rekommenderas för fylligare och kraftigare röda viner, som till exempel malbec eller merlot. För särskilt tanninrika röda viner kan till och med 18–20 grader vara den gängse temperaturen för servering. En högre temperatur kan även ha inverkan på rödvinets doftaromer.

För att krångla till det en smula, bör lätta och mer fruktiga rödviner i stället serveras i en svalare temperatur. Det för att dess friska smak ska få rätt förutsättningar att träda fram. Då lyder rekommendationen ner mot 14–16 grader eller rent av 12–14 grader. Det gäller exempelvis rödviner på druvan pinot noir och en hel del röda viner från det franska vindistriktet Beaujolais.

Servera rödvin som ett proffs

Att servera rödvin i fel temperatur är ett klassiskt misstag många gör när det är dags för galej. Kom ihåg att rödvinets temperatur hellre får vara lite för sval än lite för varm (gäller för samtliga viner). Känns flaskan sval utan att vara kall är rödvinets temperatur med stor sannolikhet lagom.

När vi nu kastat den gamla vedertagna regeln om ”rumstemperatur” åt sidan ska vi delge nya direktiv att lägga minnet – som faktiskt är användbara. Att få till rätt temperatur på rödvinet kommer härifrån gå som på räls. 

Servera lättare rödvin

Rödvin ska endast göra en kort visit i kylen. Förvara och plocka fram ungefär 30 minuter innan provsmak. Skulle det kännas för kallt går det fint att hålla händerna runt kupan en stund (men håll i glasets stjälk medan du dricker).

Servera ett fylligare rödvin

Får gärna inta sin plats på bordet så mycket som 60 minuter innan servering. Det handlar om att ge rödvinet chans att förbereda och öppna upp sig. Tänk även på att hälla upp lite i taget för att undvika att det blir för varmt.

Följer du dessa tips för att servera rödvin vid rätt temperatur utlovas en sann smakexplosion. För ytterligare rekommendationer kan du förslagsvis ta vid här. Allt för att du ska kunna titulera dig umgängeskretsens vinproffs på nolltid.