Hur länge håller en öppnad vinflaska?

I den här artikeln så går vi igenom hur länge en öppnad vinflaska håller. Det kan vara svårt att veta, speciellt eftersom att hållbarheten är olika för olika typer av viner. I den här guiden får du lära dig hur länge en öppnad vinflaska håller och vad du kan göra för att förlänga hållbarheten. Vi ger dig en rad tips på hur du kan förlänga hållbarheten på vin i olika former.

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Så länge håller olika typer av viner

Som ovan nämnt så kan hållbarheten på en öppnad vinflaska skilja sig beroende på vilken typ av vin det är:

Rött vin

Rött vin kan hålla i 3-5 dagar efter att flaskan har öppnats, förutsatt att den förvaras i kylen med korken på. En del röda viner som har är kraftigare kan ibland hålla längre.

Vitt vin

Vita viner håller liksom röda viner i 3-5 dagar om de förvaras i kylen med korken på. En del aromatiska viner kan dock förlora sina aromer snabbare.

Rosévin

Rosévin kan också hålla sig i 3-5 dagar om öppningen hålls förseglad samtidigt som flaskan förvaras i kylskåpet. 

Mousserande vin

Mousserande viner, även kallat bubbel, bör allra helst drickas upp på ett och samma tillfälle, eftersom att dryckens bubblor försvinner väldigt fort annars precis som med kolsyrad läsk. I mousserande viner ingår champagne, cava och prosecco.

Boxvin

Boxvin är den typen av vin som håller längst. Rött vin på box kan hålla så länge som 6 veckor om det förvaras i ett kylskåp. Vita viner och rosévin i box håller sig ungefär 3-4 veckor i kylskåp. Värt att nämna är även att boxvin håller hälften så länge om det förvaras i rumstemperatur. 

Vad händer om jag förvarar en flaska vin för länge?

Ingenting egentligen, du kan ändå dricka vinet om du tycker att det smakar gott, det blir inte farligt eller så. Riktlinjerna är främst för att vinet ska behålla sin kvalitet och inte förlora sina aromer, något som kan hända om vinflaskan får stå öppen för länge. 

Hur kan jag förlänga hållbarheten på en öppnad vinflaska

Det finns en del tricks man kan använda för att förlänga hållbarheten på öppnade vinflaskor:

  • Kylskåp – För att förlänga hållbarheten hos en öppnad vinflaska så är det viktigt att alltid förvara vinet i ett kylskåp. 
  • Vakuumpump – Genom att använda sig av en vakuumpump så kan man ta bort luften ur vinflaskan och på så vis förlänga hållbarheten på vinet.
  • Vinförslutare – En vinförslutare är ett annat effektivt sätt att förlänga hållbarheten på vin. Vinförslutaren hjälper till att hålla flaskan tätt och minskar luften i flaskan. En vinförslutare eller vinpropp som det också kallas är särskilt effektiv när det kommer till att förlänga hållbarheten av mousserande vin då bubblorna behålls på ett effektivt sätt. Den här typen av förslutare används ofta vid champagne och kallas då för champagneförslutare. 
  • Mindre flaska – Ett annat bra tips för att få en öppnad vinflaska att hålla längre är att man häller över vinet till en mindre flaska, på så sätt minimerar man mängden luft som vinet kommer i kontakt med. 
  • Förvara flaskan upprätt – Genom att förvara en vinflaska upprätt så minskar man ytan som kommer i kontakt med luft. På så sätt kan man bromsa oxidationsprocessen.
  • Gasbevarande system – Om man verkligen vill förlänga hållbarheten på sina viner så kan man använda sig av olika gasbevarande system som till exempel argonspray. Man sprutar in produkten i vinflaskan och skapar på så sätt ett skyddande lager för vinet och minskar kontakten med syre. 
  • Förvara flaskan i mörker – Ett annat tips för att få en öppnad flaska vin att hålla längre är att förvara flaskan i mörker. Ljus påverkar nämligen kvaliteten på vin avsevärt. Det är av den anledning som många använder sig av vinkällare. 

Sammanfattning 

Sammanfattningsvis kan man säga att en öppnad vinflaska håller 3-5 dagar om flaskan förvaras i kylskåpet med korken på. Mousserande viner med bubblor håller kortare och ska helst drickas upp vid samma tillfälle så att flaskan ej förlorar sina bubblor. Boxvin håller betydligt längre och rött boxvin kan hålla upp till 6 veckor om det förvaras i kyl medan vita viner och rosevin på box håller i nästan en månad. Söta viner och dessertviner som portvin till exempel håller längre eftersom att den typen av vin är sötare och har en högre alkoholhalt.