Göra eget vin 

I den här guiden så går vi igenom hur man som privatperson kan göra eget vin. Bland annat så beskriver vi hur man kan göra eget vin på vindruvor. Många vinälskare tycker att det är både roligt och intressant att tillverka sitt eget vin. En annan fördel med att göra sitt eget vin är att man sparar pengar. För att tillverka eget vin krävs, utöver kunskap, rätt utrustning och ingredienser. 

göra eget vin

Vilka ingredienser behövs för att göra eget vin?

För att tillverka eget vin krävs någon typ av frukt, det allra vanligaste är att man använder vindruvor men det går också att använda sig av andra frukter som persika, hallon, jordgubbar och olika typer av bär. Vi rekommenderar dock att man börjar med att använda vindruvor. Utöver frukt så behövs vatten, socker och vinjäst. Det kan också vara en god idé att använda sig av citronsyra för att balansera vinets smak. 

Vilken utrustning behövs för att göra eget vin?

För att tillverka eget vin så krävs rätt utrustning och man behöver följande saker:

  • Jäsningsbehållare – En jäsning behållare kan vara en plastdunk eller hink som är livsmedelsgodkänd och den används för att jäsa vinet. 
  • Jäsrör – Ett jäsrör är nödvändigt för att släppa ut koldioxid under jäsning utan att någon luft tar sig in i behållaren. 
  • Hydrometer – En hydrometer är ett verktyg som används för att mäta sockerhalten i musten och på så sätt följa jäsningsprocessen. 
  • Silikonslang – En silikonslang används för att göra en omtappning och hälla över vinet från en behållare till en annan och på så sätt ge den en klarare färg.
  • Steriliseringsmedel – Det är viktigt att ha steriliseringsmedel för att hålla utrustningen ren.

Så tillverkar man eget vin

Nedan följer en guide för processen om hur man gör eget vin:

Steg 1: Förbered ingredienser och utrustning

Du behöver följande:

  • Vindruvor eller frukt (cirka 5–7 kg för 4–5 liter vin).
  • Socker (mängden varierar beroende på hur mycket alkohol du vill ha).
  • Vatten (om du inte använder bara druvor, utan vill späda med vatten).
  • Vinjäst (speciell jäst för vinproduktion).
  • Jäsrör och fermenteringsbehållare (t.ex. en glasdamejeanne eller plastdunk).
  • Silikonslang (för att hälla vinet).
  • Kapsyleringsutrustning och flaskor (för att lagra vinet).

Steg 2: Krossa och förbered frukten

Om du använder druvor, börja med att krossa dem för att få ut saften. Om du använder annan frukt, kan du hacka den och koka för att frigöra saften. Efter detta, låt saften (och eventuell fruktmassa) stå i några dagar, så att smakerna börjar utvecklas.

Steg 3: Tillsätt socker och vatten

Tillsätt socker till saften för att få den önskade alkoholhalten. Detta kan mätas med en hydrometer för att se till att rätt mängd socker är tillsatt.

Steg 4: Jäsa vinet

Häll fruktsaft, vatten och socker i en steril jäsningsbehandlare. Tillsätt vinjästen och täck behållaren med ett lock och jäsrör. Det är viktigt att jäsröret tillåter koldioxid att komma ut utan att låta luft komma in. Låt stå i en varm, mörk miljö i 1–2 veckor.

Steg 5: Andra jäsning och lagring

När den första jäsningen är klar och bubblandet har avtagit, kan du hälla över vinet till en ny behållare för att påbörja den andra jäsningen. Låt detta ske i 1–2 månader i en sval miljö för att få ett klarare vin.

Steg 6: Buteljera vinet

Efter att vinet har jäst klart, är det dags att hälla över det i flaskor. Se till att flaskorna är steriliserade och använd en slang för att undvika att bottensatsen följer med. Förslut flaskorna ordentligt och låt vinet mogna i minst 3–6 månader innan det är färdigt att dricka.

Hur vet jag att vinet som jag tillverkade själv går att dricka?

Särskilt om man är nybörjare på att göra eget vin så kan det vara viktigt att kontrollera att vinet är drickbar och det kan du göra på följande sätt:

  • Doft – Om vinet luktar illa som rutten frukt eller ruttna ägg så kan det vara en indikation på att jäsning gått fel.
  • Smak – Om vinet smakar väldigt bittert eller surt så kan det betyda att vinet har blivit dåligt och inte bör drickas.
  • Utseende – Vinet bör ha en klar färg och inte vara grumlig. Om vinet ser grumligt ut eller har mögel så bör du inte dricka det. 
  • Alkoholhalt – Vinet bör ha en alkoholhalt på 10-15%, om alkoholhalten är lägre finns det risk att bakterier fäster sig i drycken.