Fransk mästare förvandlar italienska bubblor – Cyril Brun skriver om vinets framtid i Trento

Tänk dig att du är på toppen av din karriär. Du jobbar på en av världens mest anrika champagnehus, har precis blivit utsedd till världens mästare i mousserande vin – och vad gör du? Du packar ihop allt och flyttar till Italien. Till bergen. Till något helt nytt.

Det är exakt vad Cyril Brun gjorde.

För många i vinvärlden liknade det ett slags helgerån. Att lämna Champagne – den glänsande gyllene kronjuvelen i världen av bubbel – för Trento i norra Italien? Vad håller han på med?

Men för Cyril var valet klart. Det här var inte ett infall eller någon kris mitt i livet. Det var ett kall.

”Jag var 54. Möjligheten att göra något unikt, att påverka och skapa med total frihet – den kanske aldrig skulle komma tillbaka. Det var nu eller aldrig.”

Och så blev det. I stället för att luta sig tillbaka och vila på sina lagrar, valde Cyril att återuppfinna sig själv – och kanske också italienskt bubbel.

Från hjärtat av Champagne till Italiens stolthet

Cyril Brun föddes i Ay, mitt i hjärtat av Champagne. Hans familj hade tillverkat vin i generationer, och det låg i korten att han en dag skulle göra detsamma. Efter utbildning i Reims och 15 år hos Veuve Clicquot, klev han 2015 in som källarmästare på Charles Heidsieck. Inom vinvärlden var det lite som att bli utsedd till kökschef på ett trestjärnigt Michelin-kök – en både klassisk och kreativ position med stort ansvar.

Och där glänste han. Under sju år såg han till att Charles Heidsieck återigen hamnade på topplistan över världens bästa champagner. Djup, elegans, känsla för detaljer – allt fanns där i hans cuvéer. År 2019 korades han till “Sparkling Winemaker of the Year” av det prestigefulla International Wine Challenge.

Så varför lämna det?

Det enkla svaret: Han ville inte fastna. Ville inte sluta utforska. Och ett samtal från det italienska vinhuset Ferrari förändrade allt.

När Ferrari inte är en bil

Ferrari – nej, inte den röda sportbilen – utan ett vinhus så djupt rotat i Italiens själ att många invånare förknippar det med fest, tradition och bubblor vardag som helgdag.

Grundat 1902 i Trento-distriktet i norra Italien, har Ferrari skapat mousserande vin enligt Metodo Classico – Italiens egen version av champagnetraditionen. Det är alltså seriösa grejer, inget snabbtankat prosecco-party.

”Ferrari finns överallt i Italien,” säger exportchefen Massimiliano Giacomini. ”Det är ett av de få namn som alla italienare känner till, oavsett region.”

Och nu skulle Cyril Brun ta över rodret för detta italienska bubbelfort.

Fransk precision möter italienska höjder

Så vad gör en champagnekonstnär när han kommer till Alperna? Han börjar studera. Det första Cyril lade märke till var något som förvånade honom rejält: Ferrari använde nästan bara unga viner i sina cuvéer – och bara 5 procent reservvin.

”Jag trodde ärligt talat att det var ett misstag i siffrorna.”

I Champagne bygger man traditionellt komplexitet och struktur med hjälp av äldre viner, så för Cyril var detta något som behövde ses över. Nu byggs ett helt nytt vineri dedikerat till just reservviner.

Men det här är ingen snabbvändning. Förändringen tar tid. Cyril räknar med att hans första tydliga avtryck landar i flaskan runt 2026 eller 2027.

Ett helt annat landskap

Trento är inte Champagne. Här är det bergigt, dramatiskt och svalt. Vinrankorna klättrar uppför sluttningar som liknar vykort. Och högläget betyder mycket när det gäller smak.

”Skillnaden mellan 300 och 600 meters höjd är enorm. Chardonnay reagerar helt olika beroende på var den odlas.”

Hållbarheten är också ett nyckelord här. Redan innan Cyril klev in var Ferrari ett föredöme i ekologiskt jordbruk och certifierad produktion. Det är ett arv han vill bygga vidare på – fast med ännu mer struktur.

Ett val som skakade om

Men det var inte alla som jublade åt hans dramatiska flytt.

”Några kallade mig svikare,” berättar Cyril. ”Men jag ser det som ett pionjärarbete.”

Och han har en poäng. Ingen annan champagnemästare med hans status har tidigare klivit av från den guldbeströdda stigen och börjat helt om – i ett nytt land, med en ny vision.

Istället för att förvalta traditionen vill han utmana den. Och kanske, bara kanske, skriva ett nytt kapitel i historien om italienskt bubbel.

Trento DOC – redo att kliva fram i rampljuset

Med Cyril Brun vid rodret är målet tydligt: Trento DOC ska få ta för sig som en självständig stil – inte bara ses som en billigare kopia av Champagne. Absolut inte som prosecco heller – det är en helt annan liga.

“Prosecco är inte allt. Vi har andra terroirer, andra ambitioner här i Trento. Jag vill bygga något som står kvar långt efter att jag försvunnit – med elegans, komplexitet och ålder.”

Och med tanke på vad han gjorde för Charles Heidsieck? Då är ribban högt lagd – men fullt möjlig att nå.


Tips att smaka på: Ferrari Brut Organic 🍾

Vill du få en försmak på Ferraris filosofi? Testa deras ekologiska Brut – friska toner av äpple, päron och citrus, lätt rostat bröd, smörig textur och en riktigt pigg syra. Snygg mousse, lång avslutning – och tillgängligt på Systembolaget för 189 kronor (nr 71250).

Passar perfekt till:

  • Vitt kött
  • Pilgrimsmusslor
  • En färskost med nötter

Sammanfattning – En vision på höjd

  • Cyril Brun utnämndes 2019 till världens bästa skapare av mousserande vin
  • 2022 lämnade han Champagne för att ta över klassiska Ferrari i Trento
  • Vill föra in mer komplexitet genom reservviner och lång lagring
  • Första vinerna med hans signatur når oss runt 2026–27
  • Målet? Göra Trento DOC känt som en kvalitetsregion i egen rätt

Har du testat mousserande vin från Trento? Vad tycker du om att en champagneveteran byter syd?
💬 Kommentera gärna och berätta – vi är nyfikna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *