Kan vin bli gammalt oöppnad?

Vinlagring är en sann konstform i sin egen rätt. Vi har alla hört anekdoter om en speciell flaska vin som sparats nästan en hel livstid – och planeras att avsmakas vid ett specifikt tillfälle. Om flaskor vin som sålts för iögonfallande summor på auktion i Sotheby’s regi. 

Men hur länge håller egentligen en flaska vin? Närmare bestämt – kan vin ens bli gammalt som oöppnad? Vi undersöker här närmare hur det står till med just den saken.

Vin öppnad och oöppnad – kan det bli gammalt?

När man talar om hur länge viner håller finns det några allmängiltiga tumregler att förhålla sig till. Beroende på vilket vin det är, kan en öppnad flaska “hålla” 6–7 dagar i kylskåp och 3–4 dagar i rumstemperatur. Rött boxvin 6–7 veckor i kylskåp och vitt motsvarande ungefär 3–4 veckor kylt. Under det här tidsspannet har vinet optimala förhållanden att behålla sin arom och smaka som sig bör.

Att vinet “håller” ungefär den här tiden betyder dock inte att vinet sedan blir gammalt och odrickbart. I varje fall inte i betydelsen att det skulle vara farligt. Det är även sant för oöppnat vin. Som Systembolaget poängterar, finns ingenting i vin som kan surna och göra en dålig (jämför med mejeriprodukter).

Vin kan dock bli “odrickbart” på ett annat vis än i bemärkelsen farligt när det gått en tid. Närmare bestämt kan vinet bli oxiderat, övermoget och trött. Vidare dämpas och försvinner fruktsyran samt vinets aromer. Det värsta som kan hända ett “för gammalt” vin är således att det smakar som vinäger eller allmänt tråkigt. Men det är alltså inte rent hälsofarligt att dricka.

Grundregeln menas vara att vinet är drickbart så länge du själv tycker att det smakar bra. Detsamma gäller för oöppnade viner. Alla viner är inte lagringsviner och de kan upplevas platta och smaklösa om de sparas för länge. 

Frågan om vin kan bli gammalt oöppnad blir sedermera en definitionssak (och smaksak!) – det beror helt enkelt på vad man menar med “gammalt”.

Blir oöppnat vin gammalt och vad gäller för lagring?

Oöppnade flaskviner från Systembolaget är i regel tänkta att konsumeras inom 1–2 år. Vinerna säljs emellertid drickfärdiga och redo att avnjutas från första stund. Med andra ord har vinproducenten redan lagrat vinet den tid som behövs för att vinets aromer ska komma till sin egen unika rätt. När just ett sådant vin sparas för länge kan det förlora sin smak – det oöppnade vinet blir dock inte gammalt som i “farligt” att dricka. Arommässigt kan det däremot smaka “gammalt”.

Lagringsviner kan däremot behålla sin smak i flera år. De behöver tid för att utvecklas. Vin som lagras bör enligt Systembolaget ha följande egenskaper:

  • Hög fruktsyra
  • Mycket strävhet
  • Att vinet eventuellt lagrats på fat
  • För söta viner: Hög sockerhalt
  • Hög alkoholhalt har viss betydelse

Andra egenskaper som avgör vins lagringspotential är druvan, årgång, tanniner, producenten samt vindistrikt.

Om oöppnade lagringsviner – Blir de gamla?

Röda viner från vinets “världshuvudstad” Bordeaux samt från Bourgogne anses vara klassiska lagringsviner. 10–20 år brukar klassas som lagringsminimum för att dessa ska uppnå sin fulla smakpotential. De mest anrika vinerna kan behålla sin fina smak mellan 30 och 50 år. Från Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen kan bra årgångar stå sig smakmässigt i 15 till 20 år.

För vita kvalitetsviner är det smaktypen fylliga och smakrika som lagras bäst. Vad gäller Systembolagets röda viner är det strama och nyanserade viner som rekommenderas för lagring.

Notera återigen att med “potential för lagring” menas att vissa viner är anpassade för lagring. Antingen behåller de sin förträffliga smak eller smakar till och med bättre med tiden. Kanske är uttrycket “att åldras som ett fint vin” bekant.

Om du nu funderar över om vin kan bli gammalt oöppnad i den här kalibern, är svaret nekande. Med definitionen “gammalt vin” som i att det skulle vara farligt att dricka, kan oöppnat (eller öppnat) vin inte bli gammalt. Däremot kan det alltså smaka “åldrat” i och med risk att det blivit oxiderat och övermoget.

Hur lagras vin oöppnad och kan det bli gammalt?

På funderingen om vin kan bli gammalt oöppnad finns en hjälpsam regel att lägga på minnet.  Öppnat vin “håller” om du kan stå ut med förändringar i smak och doft. Det är i mångt och mycket alltså en fråga om personlig preferens. 

För om vin kan bli gammalt oöppnad gäller ungefär samma sak. Kan du “stå ut” med att det måhända smakar lite platt eller har en underton av vinäger går det att dricka. Vin som oöppnad kan sålunda inte bli gammalt.

Med det sagt finns särskilda rutiner för att lagra vin på bästa sätt. Vinet ska förvaras på en sval och mörk plats, gärna en källare med lagom luftfuktighet. Solljus kan förändra både färg och smak. Köket är inte ett alternativ då det skiftar i temperatur och är det rum som brukar bli varmast. Buller är också en fiende till vinlagring då det kan bli grumligt av mognadsfällningar. Smaken förändras inte – men det gör helhetsintrycket.

Kan vin bli gammalt oöppnat? – Världens äldsta vin

Är det så att du ännu känner tvivel i frågan om vin kan bli gammalt oöppnad, kanske följande kan övertyga dig.

Världens äldsta flaska vin går att spåra till runt 325 e.Kr. och har romerska anor. År 1867 hittades det under en arkeologisk utgrävning i tyska Speyer och togs vara på av deras historiska museum Pfalz. Men kan faktumet att vin oöppnad inte kan bli gammalt verkligen stämma även här?

I bemärkelsen drickbart – som i “ej hälsovådligt” – så går det här vinet faktiskt att sippa på. Mycket på grund av att det förseglades med vax när det begravdes med en romersk adelsman. Hur det smakar förtäljer dock inte historien.

I år må det vara gammalt och i smakbemärkelse säkert “upplevas” som gammalt. I fler avseenden än så åldras dock inte oöppnade viner.

Kan en oöppnad flaska vin bli gammal? 

Som slutsats och mycket förenklat kan vi alltså svara på om vin kan bli gammalt oöppnad med ett simpelt nej. Vi har dock lärt att alla viner är olika och att det beror på en rad faktorer om ett vin exempelvis bör lagras. Varje vin kommer med sin egen unika uppsättning förutsättningar vilka ska tas i beaktande.

Vad vin dock kan bli med några år på nacken är platt och smaklöst. Aromerna tynar bort och det kan smaka som vinäger. Observera dock att några år på nacken inte är detsamma som för många år – oavsett hur gammalt ett vin är, är det inte farligt att dricka. Smaken påverkas visserligen, men utöver det händer inte särskilt mycket. Med vår definition av gammalt som i rent hälsoskadligt kan ett oöppnat vin alltså inte bli gammalt.

Kanske summeras frågeställningen bäst i att vin som oöppnad inte blir gammalt – däremot kan det smaka gammalt. Vilket till syvende och sist är två olika saker. 

Drick och njut därför medan vinet är i sina bästa år!