Boeuf bourguignon är den klassiska franska grytan med rötterna i medeltiden som får snålvattnet att rinna till på de allra flesta. Det är dessutom ett perfekt långkok att samla familj och vänner kring. Att den mustiga smaken balanseras av ett passande rödvin är dock av yttersta vikt (i både rätt och glas). Här har vi samlat några viner som gör sig utmärkt till boeuf bourguignon – och tar rätten till nya höjder.
Vad är boeuf bourguignon?
Direkt från den franska à la carte-menyn har vi klassiska boeuf bourguignon (kan schematiskt översättas till “burgundisk biff”). Grytan med rött vin som bas består av brynt nötkött, morötter, lök, svamp, vitlök och färska örter. Potatis kan antingen serveras direkt i grytan eller vid sidan av. Rättens spås ha sitt ursprung i medeltidens franska bondesamhälle.
Varför är rätt vin till boeuf bourguignon viktigt?
Vin och mat ska alltid förhöja varandra – vilket är om möjligt ännu viktigare när vi har att göra med en så pass rik, kraftig och mustig rätt som boeuf bourguignon. Vinet till en boeuf bourguignon måste vara tillräckligt kraftfullt för att stå upp mot grytans komplexa smaker och förädla dessa ännu mer. Nedan har vi lista bra viner till boeuf bourguignon.
Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi (2023)
Pris: 145 kronor här
Det absolut självklara vin-valet till boeuf bourguignon är ett burgundiskt rött vin på druvsorten Pinot noir. Gryträtten stammar nämligen även den från Bourgogne i östra Frankrike. Vinerna på Pinot noir-druvan hör utan tvivel till de mest eleganta i världen. Det röda vinet från regionen har en mjuk och bärig ton som lovar att ta fram den rika smak boeuf bourguignon är så känd för.
Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape (2022)
Pris: 369 kronor här
Kryddig, bärig och mustig, är det här ett vin från regionen Châteauneuf-du-Pape i södra delen av Rhônedalen som gör sig galant till boeuf bourguignon. Rik på tanniner och syra balanserar vinet rättens smakexplosioner på ett väldigt fint sätt. Enkelt uttryckt är det här ett vin som harmonierar med boeuf bourguignon på ett sätt som inte kan beskrivas som annat än poetiskt.
Côtes-du-Rhône Reserve (2023)
Pris: 95 kronor här
Ett inte alls pjåkigt budgetalternativ när vi språkar viner att servera till boeuf bourguignon. Kryddigt med fascinerande fatkaraktär och inslag av skogshallon och lagerblad klarar det här vinet av att möta den mustiga smaken av boeuf bourguignon. För den som föredrar kraftigare viner.
Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir (2022)
Pris: 289 kronor här
Det traditionella valet vin till boeuf bourguignon är som vi redan nämnt ett rött från Bourgogne på druvan Pinot noir. Dock ska nämnas att även Pinot noir från andra vinregioner kan klara av den komplexa uppgiften att matcha grytans smakprofil. Ovan vin bjuder på en nyanserad fatkaraktär med inslag av jordgubbar, nougat och sandelträ. Vinets fina balans av jordnära toner, syra och bärighet kompletterar boeuf bourguignon på ett ytterst klädsamt vis.
Grande Nuit Cabernet Sauvignon (2023)
Pris: 89 kronor här
Till boeuf bourguignon kan även ett vin på druvan Cabernet Sauvignon göra sig alldeles förträffligt bra. Detta är från Frankrikes största vinområde Pays d’Oc med inslag av svarta vinbär, blåbär, vanilj och fat. Cabernet Sauvignon är ofta mer tanninrik och något kraftigare än den klassiska kompanjonen Pinot noir – men har förmågan att överraska till boeuf bourguignon. I regel har Cabernet Sauvignon rätt struktur och en syra som kan ta sig an den franska grytan.
Toscana Sangiovese Trerose (2022)
Pris: 265 kronor här
Från hjärtat av Toscana har vi druvan Sangiovese – för ett vin som gör sig strålande till boeuf bourguignon. Med jordiga inslag samt körsbär, hallon och örter speglar vinet rättens egen karaktär på ett spännande vis. Ett kraftfullt vin med fatkaraktär som är mer än redo för utmaningen att paras till den kulinariska boeuf bourguignon.
Oavsett om du är en traditionalist som håller den klassiska Pinot noir-linjen eller är redo för en kraftigare Cabernet Sauvignon, finns ett vin för alla till boeuf bourguignon. Kom dock alltid ihåg den gyllene regeln – vin och mat ska alltid förfina och förhöja varandra. Santé!