Rödvin box bäst i test

I den här guiden går vi igenom vilket rödvin i box som presterat bäst i våra tester! Vi går igenom rödvin i box av olika sorter från många olika länder. Det är inte alltid lätt att veta vilket rödvin i box som man ska välja inför en middag eller en fest. Därför har vi tagit fram den här guiden för att göra det enklare för våra läsare att hitta den bästa röda boxen.

Rödvin box bäst i test

Hur rankar vi olika viner?

För att kunna välja ut de bästa röda vinerna i box så har vi provat vinerna och tittat på flera olika faktorer, bland annat:

  • Mest sålda bag in box rött – En faktor för att kunna avgöra vilken som är den bästa röda boxen är givetvis att se till populariteten.
  • Smaken – Smaken på ett vin är en av de viktigaste egenskaperna och ett bra vin välbalanserat, ha en komplex smak och en lång eftersmak. Med bra balans syftar vi på att ett vin ska ha en bra balans i smaken mellan alkohol, sötma och syra. En lång eftersmak innebär att smaken ska kännas i munnen efter att man har svalt vinet.
  • Arom – Aromer eller foten på ett rött vin är mycket viktigt, ett bra rött vin ska ha en intensiv doft som är enkel att urskilja och helst ha flera olika dofter av blommor och frukt. Aromen är en avgörande faktor när vi utser den bästa röda boxen. 
  • Struktur – Med struktur syftar vi på balansen mellan syra, tanniner och kropp. Det måste finnas en bra balans för att hamna på vår lista över rödvin i box bäst i test.
  • Pris – Det är viktigt att vinet är prisvärt, även om vi tycker att det är värt att betala lite extra för ett vin som håller hög kvalitet.

Bästa röda boxarna i test

1. Grandiosa Cabernet Sauvignon – Chile

Grandiosa Cabernet Sauvignon - Chile

Grandiosa Cabernet Sauvignon från Chile har länge varit ett av de mest populära röda vinerna. Och nyligen lanserades den här sorten även som boxvin! Grandiosa blev snabbt mycket populärt och är en av de mest sålda röda bag in box vinerna. 

Grandiosa är ett vin som är tillverkat med cabernet sauvignon druvor från Chile och har en väldigt fruktig smak och en alkoholhalt på 13%. Grandiosa är ett rött vin på box som passar perfekt till kött och en grillkväll till exempel! Den här boxen kostar 199 kr för 3 liter, vilket är 66 kr litern och är därmed också ett väldigt prisvärt vin. Vi har utsett Grandiosa Cabernet Sauvignon från Chile till nummer 1 i vår lista över röda vinster i box bäst i test. 

2. Côtes-du-Rhône Réserve – Frankrike

Côtes-du-Rhône Réserve

Côtes-du-Rhône Reserve är ett mycket populärt vin från Frankrike som blev utsedd till årets vinare både 2022 och 2023 och var en av de mest sålda röda boxarna. Vinet har en utsökt smak med en blandning av kryddiga smaker som svartpeppar och fruktiga smaker som hallon och blåbär. Côtes du Rhône Reserve är tillverkat av tre olika vindruvor, Syrah, Grenache Noir och Mourvèdre. Vinet passar utmärkt till en grillkväll eller andra typer av festligheter. Côtes-du-Rhône Reserve har en alkoholhalt på 14% och kostar 299 kr för en box på 3 liter.

3. Ecológica Familias Reserve 2022 – Argentina 

Ecológica Familias Reserve 2022

Ecologica Familias Reserve 2022 är ett  rött vin som tillverkas av La Riojana i Argentina. La Riojana är en av Argentinas största vinproducenter som är kända för sin höga kvalitet och utsökta smak. Det här vinet är en mix av 2 vindruvor, Malbec  och Shiraz. Ecologica Familias Reserve är ett lättdrucket vin med en väldigt fruktig smak, även doften är väldigt fruktig. Vinet har en alkoholhalt på 13% och kan köpas i box 3 liter för 233 kr, vilket är väldigt prisvärt.

4. SomeZin Zinfandel – Kalifornien, USA

SomeZin Zinfandel - Kalifornien, USA

SomeZin är ett vin som är tillverkat till 100% av zinfandel druvan, vinet tillverkas i Kalifornien. Den här boxen med rött vin erbjuder en fruktig smak och doft med inslag av bland annat björnbär och jordgubbar. Vinet är producerat av PrimeWine Sweden och har en alkoholhalt på 14%. Tack vare vinets söta smak så passar det perfekt som ett socialt vin att bjuda på under olika typer av sammankomster. En box av det här röda vinet på 3 liter kostar 277 kr. 

5. Paz Malbec – Argentina 

Paz Malbec - Argentina 

Den här röd boxen Paz Malbec är ett riktigt utsökt fruktigt vin från producenten Finca Las Moras. Vinet produceras i provinsen San Juan som ligger norr om provinsen Mendoza som är känd för sina många viner. Paz Malbec tillverkas (som namnet indikerar) på Malbec druvor som importerades till Argentina och har blivit standard druvan i argentinska viner. Paz Malbec innehåller 14% alkohol och passar perfekt för grillningar, middagar men kan även kombineras med vegetariska och fruktiga efterrätter. Boxen är på 1,5 liter och kostar 199 kr på Systembolaget. Paz Malbec är definitivt en av de bästa röda boxvinerna på marknaden. 

De här fem vinerna är alltså enligt våra tester de bästa röda vinboxarna sett till kvalitet, smak och pris bland annat. 

Sammanfattning 

I den här guiden så återfinns flera av de bästa röda boxarna som vi har utsett till bäst i test. Givetvis är det en smakfråga vilka röda boxviner som är bäst men flera av dessa viner återfinns på listan över de mest köpta boxvinerna hos Systembolaget.