Bengt Frithiofsson – Biografi

Bengt Åke Frithiofsson, född den 25 augusti 1939 i Landskrona, är en av Sveriges mest välkända vinkonnässörer och författare. Hans liv och karriär har präglats av en djup passion för mat och dryck, vilket har gjort honom till en ikon i den svenska vinvärlden.

Tidiga År och Journalistisk Karriär

Bengt växte upp i Landskrona och visade tidigt ett intresse för journalistik. Efter studier på Fridhems folkhögskola i Svalöv började han sin journalistiska karriär genom att bevaka lokala händelser kring Öresund. Hans engagemang och nyfikenhet ledde honom så småningom till flera svenska dagstidningar.

Ett avgörande ögonblick i Bengts karriär inträffade när han träffade Gustaf von Platen på Svenska Dagbladet. Von Platen såg potentialen i Bengts idé om att skriva om mat och dryck, vilket lade grunden för Bengts framtida specialisering.

Karriär på Svenska Dagbladet och TV4

Efter över två decennier på Svenska Dagbladet, där han etablerade sig som en auktoritet inom mat och dryck, övergick Bengt till TV4:s nyhetsmorgonprogram ”Nyhetsmorgon”. Här blev han ett känt ansikte i svenska hem, där han under 25 år delade med sig av sina omfattande kunskaper om vin och gastronomi.

Författarskap och Samarbete med Arvid Nordqvist

Bengt Frithiofsson har även gjort sig ett namn som författare, med flera böcker om mat och dryck i bagaget. Några av hans mest kända verk inkluderar bokserierna ”Vägarnas bästa mat” och ”Krogronden”, samt titlar som ”Vin & ölguiden” och ”Gourmet à la carte”. Hans böcker har inspirerat och utbildat många mat- och vinentusiaster.

Utöver sitt författarskap har Bengt också lånat sitt namn till vinimportören Arvid Nordqvists kollektioner av olivolja och vin, vilket ytterligare befäst hans ställning som en ledande figur inom vinvärlden.

Privatliv

Bengt Frithiofsson har varit gift två gånger och har tre barn. Hans yngsta dotter Charlotte är gift med Patrik Carlgren. Trots sitt intensiva arbete har Bengt alltid värnat om familjen och sina nära relationer. Tillsammans med sin son Jens har Bengt även hemsidan hellowinelovers.se som du kan läsa mer om här.

Bengt Frithiofsson har genom sin karriär visat en enastående förmåga att kommunicera och entusiasmera kring ämnet vin. Hans arbete har inte bara handlat om att smaka och beskriva vin, utan också om att göra vinvärlden tillgänglig och spännande för en bred publik. Hans bidrag till svensk matkultur och vinuppskattning är ovärderliga, och hans legacy fortsätter att inspirera nya generationer av vinkännare.

Intervju av Gunnar Magnusson

Personporträtt av Bengt Frithiofsson – intervjuad av Gunnar Magnusson